Zijn psychostimulantia de beste oplossing bij ADHD?

30-01-24

Een behandeling met psychostimulantia (methylfenidaat, lisdexamfetamine en guanfacine) is niet voor elke patiënt met ADHD de beste oplossing. Deze medicatie mag pas overwogen worden wanneer het nodig is. Er moet ook voldoende rekening gehouden worden met de risico’s en bijwerkingen. 

Ook u kunt bijdragen aan een optimale medicamenteuze behandeling:

  • Zorg ervoor dat het kind en de ouders goed ingelicht zijn over de verschillende behandelopties en hun voor-  en nadelen
  • Bewaak mee dat de voorschrijvende arts een regelmatige opvolging voorziet voor de bespreking van de bijwerkingen en gewenste effecten.
  • Bekijk samen met de voorschrijvende arts of het nodig is om de behandeling verder te zetten in functie van de evolutie van de patiënt.

Als psycholoog of orthopedagoog speelt u een essentiële rol in het informeren en psychosociale begeleiden van uw patiënten, maar ook in het mee opvolgen van een optimale medicamenteuze behandeling. Om u hierbij te helpen, werd het wetenschappelijk onderbouwde zorgpad adhd ontwikkeld. U vindt deze website, samen met talrijke andere nuttige en betrouwbare bronnen, via het portaal voor gezondheidsprofessionals: www.gebruikvanpsychofarmaca.be

Een initiatief van de FOD Volksgezondheid in samenwerking met BelPEP, FAGG, RIZIV en de beroepsorganisaties VVPK en UPPCF.

Bekijk hier een korte infoclip

Bekijk hier de volledige campagne rond psychofarmaca