VVKP roept op – Geef klinisch psychologen een stem in de ziekenhuizen

29-03-23

Er wordt opnieuw gedacht aan een grondige hervorming van onze ziekenhuizen. VVKP dringt bij alle partners er op aan om ook de klinisch psychologen een gelijkwaardige plek te geven in de nieuwe ziekenhuisorganisatie. Lees hier onze open brief.

Beste Collega’s,

De divisie voorzieningen van de VVKP zet zich in voor de psychologen in instellingen zoals ziekenhuizen. Naar aanleiding van een artikel van Margot Cloet ‘Alle stakeholders verdienen een stem in het ziekenhuis’, waarin ze pleit voor een nieuw bestuursmodel dat alle medewerkers en ook patiënten betrekt, stuurt de VVKP een open brief aan Zorgnet Icuro, de mutualiteiten en de artsensyndicaten. 

 

Psychologische diensten en participatie

VVKP roept op om nu ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met het wettelijk verankeren van de klinisch psychologen in het gezondheidszorgsysteem tijdens de hervorming van de wet op de ziekenhuizen. 

Ziekenhuizen zijn een centraal element in ons gezondheidssysteem met een eigen wetgevend kader. Door dergelijke verankering, zouden alle ziekenhuizen het goede voorbeeld moeten volgen van ziekenhuizen die nu al een psychologische dienst inrichten. Op zijn beurt zou dat aanzetten tot de participatie van psychologen aan het beleid in ziekenhuizen, en in uitbreiding aan het beleid van de geestelijke gezondheidszorg.

 

Verbinding en draagvlak zoeken

Zoals dat gebeurt in veel dossiers zoekt de VVKP hier ook de verbinding.

Samen met de andere beroepsverenigingen van de collega’s in de ziekenhuizen willen we nu aan de slag. Naast klinisch psychologen verdienen ook de andere gezondheidszorgberoepen een wettelijke verankering om aan het beleid te participeren. 

 

VVKP behartigt de beroepsbelangen van alle klinisch psychologen

De divisie voorzieningen verdedigt de belangen van alle collega’s in dienstverband. Laat uw stem horen en neem contact op indien je vragen of suggesties hebt. De divisie heeft jouw deelname nodig om mee richting te geven aan de belangenbehartiging.

 

Bekijk hier de officiële open brief