09-06-21
Internationaal

De VVKP is al enige tijd in gesprek met het Nederlandse Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport met betrekking tot de wedererkenning van elkaars gezondheidszorgberoepen in de psychologie. Er werd onder meer uitgewisseld over de stages en proeven van bekwaamheid.

Gezien de professionele stage bij ons nog niet in voege is, is een gelijkschakeling nog niet meteen mogelijk. Daarom moeten veel Vlaamse klinisch psychologen eerst nog bijkomende bekwaamheden aantonen vooraleer ze in Nederland geregistreerd kunnen worden op het BIG - register.

Die bijkomende bekwaamheden kunnen aangetoond worden via een aanpassingsstage of een proeve van bekwaamheid. U heeft daar de vrije keuze in. Het is echter wel zo dat een proeve van bekwaamheid steeds op maat van elk dossier wordt opgesteld. Ze wordt ook uitbesteed aan externe partners. Dit betekent dat er behoorlijk wat tijd overheen kan gaan vooraleer de proef effectief ook afgenomen kan worden.

In elk geval willen de Nederlanders graag zo snel mogelijk naar een wedererkenning evolueren. Het organiseren van dergelijke stages en proeven is bijzonder tijdrovend, maar ook erg kostelijk. Op verzoek van het Nederlandse ministerie zal de VVKP daarom een overleg faciliteren tussen leden van de Federale raad, de FOD Volksgezondheid en het Agentschap Zorg en Gezondheid om te bekijken wat er nodig is om een dergelijke wedererkenning mogelijk te maken. 

Naar ons dossier