RIZIV-conventie 2024 voor Eerstelijnspsychologische Zorg

20-12-23

Belangrijke Vooruitgang en Uitdagingen

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) en de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO) delen met genoegen hun waardering voor de inspanningen van de overheidsinstanties met betrekking tot de recentelijk gesloten RIZIV-conventie over eerstelijnspsychologische zorg. Deze overeenkomst markeert een significante vooruitgang in de erkenning van geestelijke gezondheidszorg in België, waarvoor de regering een uitbreiding van 55,5 miljoen euro voor 2024 heeft voorzien. Deze verhoging tegenover de vorige conventie getuigt van een positieve ontwikkeling in het erkennen van de cruciale rol van geestelijke gezondheid in onze samenleving.

De conventie richt zich op het bevorderen van innovatieve eerstelijnspsychologische zorg, inclusief gemeenschapsinterventies en groepssessies, met als doel de toegang tot zorg te vergroten en de drempel naar geestelijke gezondheidszorg te verlagen. Deze aanpak wordt gezien als een constructieve stap in het versterken van veerkracht en solidariteit binnen onze gemeenschappen.

Niettemin willen de VVKP en VVO, samen met UPPCF en AFO aan Waalse zijde, de aandacht vestigen op enkele voortdurende uitdagingen.

Het is van essentieel belang om de bestaande vraag naar één op één  consultaties, een onmisbare pijler van geestelijke gezondheidszorg, niet te verwaarlozen bij het verkennen van nieuwe initiatieven zoals het vindplaatsgericht werken en de groepssessies.

Ondanks de investeringen die onze regering tot hiertoe gedaan heeft, is momenteel nog steeds slechts 25% van de klinisch psychologen en orthopedagogen in ons land (gedeeltelijk) geconventioneerd voor een beperkt aantal sessies per week. Dit impliceert dat de toegang tot zorg voor een aanzienlijk deel van de bevolking beperkt blijft. De beroepsverenigingen vragen dan ook aan het aantal geconventioneerde professionals aanzienlijk te verhogen om beter te voldoen aan de groeiende nood aan psychologische zorg in België.

Daarnaast is deze conventie nog steeds enkel gericht op eerstelijnpsychologische zorg voor mensen met lichte tot matig ernstige psychische klachten die kunnen geholpen worden met gemiddeld 8 individuele sessies, eventueel aangevuld met een groepsaanbod. Terwijl de zorg voor mensen met lichte tot matige psychische problemen cruciaal is, blijft het ook essentieel te blijven streven naar het voorzien in de behoeften van mensen met meer ernstige psychische klachten die meer specialistische en/of therapeutische zorg nodig hebben.                  

De VVKP en VVO zijn tevreden met de aandacht voor gratis zorg voor kinderen en adolescenten, evenals de opname van de behandeling van specifieke aandoeningen zoals langdurige COVID en eetstoornissen in deze conventie. We zijn ook tevreden dat het werken met de context van een cliënt meer aandacht krijgt in deze conventie en dat er ruimte is voor assessment in de eerste lijn. Daarnaast hopen we ook dat er nog meer middelen worden vrijgemaakt voor ruimere psychodiagnostiek bij kinderen, jongeren en volwassenen. Dit past momenteel niet binnen de huidige conventie, maar ook daar zijn volgens ons veel noden. Tot slot, terwijl de VVKP en VVO de nieuwe overeenkomst toejuichen, benadrukken ze het belang van voortdurende en constructieve samenwerking met de partners in het begeleidingscomité, het RIZIV en de FOD Volksgezondheid om gezamenlijk de resterende uitdagingen aan te gaan.

We blijven vastbesloten om samen te werken met alle belanghebbenden om een eerlijke en volledige toegang tot kwaliteitsvolle psychologische zorg voor alle Belgische burgers te waarborgen. VVKP en VVO staan open voor dialoog en zijn bereid samen te werken voor het welzijn van alle Belgische burgers.

Persbericht