21-04-21

In Nederland hebben de verschillende psychologische verenigingen een gezamenlijk advies uitgebracht om een nieuwe structuur uit te werken voor de academische psychologische beroepen in de zorg. De minister van Volksgezondheid heeft het advies goed ontvangen en heeft een impactanalyse bevolen op de kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg.

BIG - register

Om in Nederland psychologische zorg te kunnen verstrekken dien je geregistreerd te zijn in het Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) - register. Als psycholoog kan je geregistreerd zijn als GZ - psycholoog of als psychotherapeut. Er zijn ook specialisaties beschikbaar voor klinisch psycholoog of klinisch neuropsycholoog.

De 3 belangrijkste Nederlandse Nederlandse beroepsverenigingen: het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor GZ - psychologen (NVGzP en de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) hebben een gezamenlijk voorstel neergelegd bij de Nederlandse Minister van Volksgezondheid om een nieuwe structuur uit te tekenen voor de academische psychologische beroepen. 

Men opteert voor één psychologisch basisberoep in de zorg, namelijk de Gezondheidszorg - psycholoog generalist met 2 mogelijke aandachtsgebieden:

  • kinderen en jongeren 
  • volwassenen en ouderen

Daarnaast creëert men 2 specialismen:

  • de klinisch psycholoog - psychotherapeut
  • de klinische neuropsycholoog

Men laat expliciet ruimte om nieuwe specialismen toe te voegen. Er is daarvoor zelfs een oproep vertrokken naar hoogleraren gespecialiseerd in een bepaald werkingsgebied om hiervoor voorbereidingen te treffen. 

Het advies werd voorgesteld aan de Minister van Volksgezondheid die daarop een impactanalyse gevraagd had rond deze nieuwe beroepenstructuur op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. 

Tot slot stelt het advies dat er ook een directe aansluiting moet komen tussen de bestaande masteropleiding en de GZ - psycholoog generalist. Nederland kampt, net als Vlaanderen, met een hoog aantal studenten psychologie die een plek in de zorg ambiëren, doch die daar niet steeds in slagen.

Meer info?