Kringen en de aangepaste vzw-wetgeving

13-02-24

Ben je een psychologenkring met vzw-statuut? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen naar de aanpassing van de statuten aan de nieuwe wetgeving.

Al enige tijd geleden werd aangekondigd dat alle vzw’s in België hun statuten moeten aanpassen aan de nieuwe, aangepaste vzw-wetgeving. De deadline hiervoor was 1 januari 2024. Intussen zijn ongeveer 1/4 van de vzw’s over heel België hiermee in orde, zo stelt het Vlaams Documentatiecentrum voor vzw’s. Ook de psychologenkringen die werken onder een vzw-statuut moeten zich hiermee in orde maken.

Elke vzw dient deze statuten volgens officiële modaliteiten in te dienen bij de ondernemingsrechtbank en bekendmaking in het KBO. Sommige kringen zijn hier reeds zelfstandig mee aan de slag gegaan. Voor die kringen die echter ondersteuning nodig hebben in dit proces, kan je bij ons terecht.

VVKP werkte voor de kringen nieuwe statuten uit die aangepast zijn aan de nieuwe wetgeving. Je kan deze als kring rechtstreeks implementeren. De aangepaste statuten kan je vinden in ons dossier kringwerking (zie verder).

Indien je als kring je vzw-statuut wenst op te heffen, bijvoorbeeld om verder te gaan als feitelijke vereniging, dan kan dit ook. Onze kringcoördinator stuurde hiervoor in het najaar nog een mail uit met daarin alle informatie hieromtrent. 

Ga naar dossier kringwerking