Eindejaarsboodschap

30-12-23

Lees hier de korte eindejaarsboodschap van co-directeurs Lotte en Steven.

Beste collega's,

Met 2024 in het verschiet willen we vanuit VVKP alle leden, vrijwilligers, sympathisanten en collega-psychologen alvast een fijn eindejaar toewensen. Geniet in deze donkere en natte dagen van de warmte, de gezelligheid en bovenal van elkaar.

Iedereen die ervoor heeft gekozen lid te worden van VVKP willen we bedanken voor de waardevolle steun gedurende het afgelopen jaar. Jouw betrokkenheid heeft een cruciale rol gespeeld in het succes en de impact van onze vereniging, en daar zijn we oprecht dankbaar voor. Samen hebben we al verschillende mijlpalen bereikt: denk aan de wettelijke erkenning van de klinische psychologie en de terugbetaling van psychologische zorg in de eerste lijn.

Ook het komende jaar zullen we hard blijven werken aan de belangen van onze beroepsgroep. VVKP heeft als missie bij te dragen aan een wereld waarin geestelijke gezondheid een prioriteit is en waar klinisch psychologen mee voorop lopen. Het is echter niet altijd evident om beleidsmatig werk te verrichten. Het verenigen van heel veel verschillende standpunten, rekening houden met de uiteenlopende belangen van het complexe werkveld en er steeds voor zorgen dat iedereen nog 'mee is' - het is geen eenvoudige oefening. Fundamentele principes niet uit het oog verliezen terwijl je steeds het compromis zoekt, en dit in overleg met instanties die werken volgens hun eigen inzichten, belangen en timing... Het is vaak moeilijk, frustrerend, onzichtbaar en soms ook ondankbaar werk.

Maar tegelijkertijd is het ook noodzakelijk, stimulerend, inspirerend en belonend. De steun, de input en de motivatie van geëngageerde collega's zijn hierin onontbeerlijk. Je als bestuursploeg geruggensteund voelen door een warme en hechte ploeg maakt het de moeite waard. En de vruchten mogen plukken als beroepsgroep van al dat harde werk uiteraard ook. We nodigen dan ook iedereen die interesse heeft om mee te bouwen aan de GGZ van morgen van harte uit om zijn of haar stem te laten horen binnen onze vereniging. Er ligt immers nog veel werk op de plank! De verdere (her)vorming van de conventie eerstelijnspsychologische zorg, de uitrol van de gesuperviseerde professionele praktijk(stage) of de uitbouw van permanente vorming in samenwerking met de universiteiten zijn slechts enkele voorbeelden.

Persoonlijk kunnen we het belang van een sterke en slagkrachtige beroepsvereniging niet genoeg benadrukken. We zijn er immers écht van overtuigd dat we samen, als goed uitgebouwde vereniging, een niet te onderschatten invloed kunnen hebben op het mentaal welzijn van individuen, gezinnen en gemeenschappen. Jouw steun maakt werkelijk het verschil.

We wensen je het allerbeste in je professionele inspanningen het komende jaar en kijken uit naar een verdere samenwerking!

Warme en collegiale groetjes,

Lotte De Schrijver & Steven Joris