31-03-21
GGZ

Op 20.03 riep de Staten - Generaal de sector weer bij elkaar in een volledig online - event. De werkgroepen stelden hun rapporten voor en een debat met de ministers Vandenbroucke en Beke werd georganiseerd. Het werd een boeiende voormiddag.

Wat is de Staten - Generaal?

De Staten - Generaal Geestelijke Gezondheid werd opgericht door het Steunpunt Geestelijke Gezondheid en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie naar aanleiding van de verkiezingen in 2019 om de geestelijke gezondheidszorg verenigd een stem te laten hebben naar het beleid toe. Ondertussen heeft de Staten - Generaal een ruime vertegenwoordiging van sectororganisaties, patiëntenverenigingen, voorzieningen, familieplatform, enz. weten te verzamelen. Ook de VVKP zet actief haar schouders onder het project.

Meer info over de Staten - Generaal?

De Staten - Generaal van 20 maart

Gezien de huidige risicobeperkende maatregelen omwille van COVID - 19 werd het een volledig online - event. Gebaseerd op het noodprogramma van de Staten - Generaal in 2019 zijn het afgelopen jaar 4 werkgroepen aan de slag gegaan rond de volgende thema's uit het noodprogramma:

  • Perverse financieringsmechanismen
  • Arm maakt ziek en ziek maakt arm
  • Transitiezorg
  • Wachttijden

Deze groepen lichtten hun werkzaamheden toe en stelden hun adviezen voor aan de ministers. Het werd een boeiende, maar vooral heel verbindende dag waar zorgverleners, patiënten en mantelzorgers zij aan zij verenigd stonden wat toch een zekere indruk heeft nagelaten op de beide ministers.

Kon je er toch niet bij zijn? Je kan alle output nalezen op de website van de Staten - Generaal alsook een opname van het evenement.

Naar de output van de SGGG21