2-daagse vorming: In gesprek gaan over alcohol- en andere drugproblemen met je cliënten

Georganiseerd door Psyche in samenwerking met VAD

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

Van 09:30u - 16:30u
Voskenslaan 95 , 9000 Gent
Van 09:30u - 16:30u
Voskenslaan 95 , 9000 Gent

Heel wat volwassenen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg omwille van psychische of sociale problemen, hebben ook (een hoger risico op) problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Wanneer je als hulpverlener het gesprek wil aangaan over gebruik, vraag je je misschien af: hoe maak ik het gebruik bespreekbaar? Hoe zorgwekkend is het? Wil de cliënt wel iets aan zijn gebruik veranderen? Hoe kan ik een verschil maken?

Je hoeft als hulpverlener gelukkig geen expert te zijn in middelengebruik om hierover in gesprek te gaan. Je kan op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen in de alcohol- en drugthematiek: opmerken en inschatten van problemen, motivatie met de cliënt verkennen, doorverwijzen en ondersteuning bieden tijdens en na een behandeling. Op dag 2 gaan we aan de slag met het oefenen van gesprekken met cliënten in de geest van motiverende gespreksvoering zodat iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering wordt versterkt. Je krijgt zicht op welke kortere of meer uitgebreidere methodieken best aansluiten bij jouw manier van werken, bij de cliënt en bij de stap in het begeleidingstraject waarin jullie je bevinden.

Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en krijgt in deze 2-daagse heel wat tips en tools aangereikt om het gesprek aan te gaan met je cliënt.

Doelpubliek 

Deze vorming is toegankelijk voor alle zorg- en hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die met cliënten of patiënten over het thema middelengebruik in gesprek willen gaan.

Praktische info  

Data: maandag 06/05/2024 en maandag 13/05/2024, telkens van 9u30 tot 16u30, onthaal vanaf 9u

Locatie: Psyche, Voskenslaan 95, 9000 Gent

Kostprijs: 190 euro voor beide dagen inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch 

Lesgevers: Davinda Goetry, preventiewerker CGG ZOV en Amber Pynket, preventiewerker CGG Adentro

Aantal deelnemers: min 12 en max 20 deelnemers

Uiterste inschrijvingsdatum: 19/4/2024 Na je inschrijving ontvang je een betalingsverzoek van zodra het minimum aantal deelnemers zijn ingeschreven. Je deelname is pas definitief na betaling.  

Accreditering werd aangevraagd

Contact
Bij vragen: veerle.gerbosch@psyche.be, 0490 66 27 58