Persberichten

 • 29.04.2019

  World Health Day, April 7, 2019 - Europe is still lacking sufficient coverage of psychological care

  Universal coverage of health is the theme of the World Health Day 2019. One might think this would mainly concern third world countries and not Europe. Reality is that not all health sectors are developed at the same level and not all kinds of treatment are available for everyone. “This is especially the case for psychological treatments as Europe is still lacking sufficient coverage of psychological care “ explains Koen Lowet of EFPA’s Standing Committee on Psychology and Health.
 • 25.02.2019

  Psychologen doen niet mee aan zwartepietenspel en vragen verantwoordelijkheidszin.

  Vanmorgen bracht het Nieuwsblad uit dat nog geen 10 % van de psychologen zal meewerken aan de terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid en Isabelle Moens, directeur GGZ van Zorgnet – Icuro wijzen met een beschuldigende vinger naar een “boycot” van de VVKP. Deze laatste reageert stomverbaasd. “Er is helemaal geen boycot geweest,” lacht Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de VVKP, “maar ik stel vast dat de kernactoren in dit verhaal hun verantwoordelijkheid niet willen nemen.”
 • 20.02.2019

  Psychologen laten zich niet onder druk zetten in West – Vlaanderen om in te tekenen op terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg.

  Gisteren riep het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Midden – West – Vlaanderen de huisartsen in de regio op om de klinisch psychologen met wie ze samenwerken onder druk te zetten om toch in te tekenen op de federale terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg. De VVKP, de Vlaamse beroepsvereniging van klinisch psychologen reageert verbolgen en roept prompt op tot een boycot in de regio. “We waren ronduit geschokt, het netwerk is net opgericht om te verbinden, niet om partners uit te gaan buiten,” reageert Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder fel.
 • 15.05.2018

  Psychologen bereiden acties voor naar aanleiding van het nieuwe IFIC loonmodel in de sector.

  In de afgelopen maand werden werknemers ingelicht over hun nieuwe functietoewijzing volgens een nieuw loonmodel, IFIC. Over dit loonmodel hebben werkgevers en vakbonden jarenlang onderhandeld. Het basisuitgangspunt is dat er niet meer zozeer gekeken wordt naar diploma’s, maar eerder naar functies. De psychologen zijn echter niet te spreken over de gevolgen van het nieuwe systeem. “IFIC betekent een loonverlies van 10 tot 15 %, collega’s herkennen zichzelf totaal niet in de voorgestelde functies,” aldus Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder.
 • 29.10.2015

  Psychologen not amused met resolutie N – VA

  De N-VA diende gisteren een resolutie in waarmee ze de terugbetaling van psychologen “claimt.” “Ontstellend dat een meerderheidspartij deze resolutie indient zonder ook maar één keer gesproken te hebben met onze beroepsvereniging,” reageert Roland Sinnaeve, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. “De resolutie staat bol van de fouten. We zijn not amused met deze gang van zaken en we vragen NVA om zich aan te sluiten bij de lopende initiatieven van de meerderheid.” Daarmee zitten de psychologen op één lijn met Nathalie Muylle (CD&V) en het kabinet De Block.