VVKP ondersteunt de open brief van mentaal wijs!

01-03-2019
Mentaal wijs
Mentaalwijs.be is een breed gedragen initiatief om meer aandacht te vragen voor een performante geestelijke gezondheidszorg waarin adequaat geïnvesteerd wordt.

Op basis van het onderzoeksrapport "het niet terugbetalen van de prestaties van psychologen en andere dure vergissingen in de Belgische geestelijke gezondheidszorg" pleiten Peter Kraewinckels en Lieven Annemans in een open brief "Het verbeteren van de Belgische geestelijke gezondheidszorg kost niets - integendeel." om adequaat te investeren in de Geestelijke Gezondheidszorg.

 

De inhoud van de brief sluit quasi naadloos aan met de visie van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen met een belangrijke verduidelijking rond punt 7:

"het stimuleren van een op wetenschap gebaseerde cultuur waarin het evident wordt dat een patiënt ook in de ggz de meest doeltreffende behandeling aangeboden krijgt, door onder andere een meer centrale rol voor evidence based richtlijnen"

Op zich zijn we het hier roerend mee eens, alleen wordt wetenschap vaak verengt, door zowel beleidsmakers als bepaalde mensen in de sector, tot een karikatuur waar Randomized Control Trails de gouden standaard zijn met als resultaat protocolaire benadering. In het onderzoek binnen de klinische psychologie en bij uitbreiding de GGZ, worden verschillende epistemologische denkkaders gehanteerd. Dat is ook logisch gezien de complexiteit van het onderzoeksobject, namelijk de mens. We vinden het belangrijk om dit te benaderen alsook te verduidelijken, binnen onze internationale definitie van Evidence - Based Psychology, dat richtlijnen er zijn ter ondersteuning maar nooit kunnen leiden tot protocolaire benaderingen.

Het onderzoek binnen de GGZ maakt gebruik van verschillende wetenschappelijke kaders, zowel positief - wetenschappelijke als geesteswetenschappelijke benaderingen. Richtlijnen zijn steeds ter ondersteuning van zorgverstrekkers, maar kunnen nooit leiden tot protocollaire behandelingen.

We doen dan ook een warme oproep onder de leden om de brief te ondertekenen. Dit kan je doen door simpelweg een maitlje te sturen naar peter.kraewinkels@mentaalwijs.be. Wel snel zijn, de brief wordt immers afgegeven op het evenement "Therapiewinst" op vrijdag 08 maart. 

 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht