Verslag van het 16e Europese Congres van Psychologie in Moskou en EFPA's General Assembly

18-07-2019
16th European Congress of Psychology Moscow
Een groots onthaal en massaal veel staatsteun. De Russen wilden duidelijk een indruk maken. Maar daarnaast was het vooral een erg boeiend conges, gestuwd door ambitieuze en gedreven collega's in de diverse Europese verenigingen. Tijdens de GA werd er een nieuw bestuur verkozen voor EFPA en jawel, er zit weer een Belg bij!

Europees Congres van Psychologie

Het European Congres of Psychology is het "main event" van de European Federation of Psychologist' Associations. Elke 2 jaar verzamelen academische en professionele experts uit de diverse psychologenverenigingen van over heel de wereld in één van de Europese landen. Traditioneel wordt het congres afgesloten met de Algemene Vergadering van EFPA. 

Het is steevast een boeiende plek om uit te wisselen met en te leren van de Europese collega's, zeker gezien de VVKP een relatief bescheiden psychologenvereniging is qua aantal leden en professionele staf, in vergelijking met sommige andere Europese verenigingen. 

From Russia with love

Psychologie en Rusland kennen uiteraard een lange geschiedenis. Grote denkers zoals Pavlov, Vygotsky of Luria hebben de wetenschap van de psychologie ontegensprekelijk vooruitgeholpen. Het huidige politieke klimaat maakten de organisatie van dit ECP niet zo eenvoudig en velen keken dan ook reikhalzend uit hoe de collega's van de Russian Psychological Society zouden samenwerken met de overheid o.a. rond eventuele restricties over de inhoud van het programma. De overheid toonde zich alvast een fervente fan van psychologen en ondersteunde het congres met een prachtige openingsceremonie en vlotte visumregelingen voor alle deelnemers. 

Kremlin State Palace - Openingsceremonie EFPA ECP 2019Openingsceremonie European Conference of Psychology 2019

Een sterk en ambitieus programma

Onder het thema "Creating the future together" bracht het wetenschappelijk comité een sterke mix samen in 6 thematische tracks: wetenschap, digitale toekomst, onderwijs, gezondheid, veiligheid en samenleving. VVKP - vertegenwoordigers leverden belangrijke bijdrages in de domeinen rond E - health, professionele ontwikkeling en identiteit, psychotherapie en seksueel geweld. Er was met name veel interesse van de Europese collega's in onze nieuwe wetgeving, die erg positief onthaald werd. 
Bijzonder boeiend was de sterke ambitie die de grote, internationale psychologenverenigingen naar voren brachten om psychologie internationaal weer op de kaart te zetten. Na een lange en intensieve voorbereiding, waar ook VVKP aan heeft deelgenomen, presenteerden we een gezamenlijk plan om psychologie te introduceren in het klimaatdebat. We zijn vastberaden om psychologie een centrale rol te laten spelen in de grote, maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

Panel debate: global remit of psychology in climate changeLotte De Schrijver presenting

General Assembly EFPA

Traditioneel wordt een Europees Congres afgesloten met de Algemene Vergadering van EFPA. Het was dit jaar een spannende editie, aangezien er quasi een voltallig nieuw bestuur verkozen diende te worden. We zijn erg trots te mogen melden dat onze gedelegeerd bestuurder, Koen Lowet, verkozen werd. EFPA is voor een kleine vereniging als VVKP enorm belangrijk om kennis en expertise te kunnen halen bij de grotere verenigingen. Gezien de aanslepende hervormingen bij koepelvereniging BFP is VVKP nu rechtstreeks verzekerd van toegang tot het Europese netwerk. Koen stelde zich kandidaat met een programma rond Europese mobiliteit voor psychologen op basis van Europsy, een harmonisering van de wetgeving rond psychologie en psychotherapie en een nauwere samenwerking tussen de verschillende verenigingen met EFPA. 

General Assembly EFPA 2019Executive Council EFPA

De Executive Council bestaat uit (vlnr):

Koen Lowet, EC Member, België
Christophe Steinebach, President, Duitsland
Nicola Gale, Treasurer, United Kingdom
Anna Leybina, EC Member, Russia
Josip Lopizic, EC Member,  Croatia
Ole Tunold, Secretary General, Norway
Eleni Karayianni, EC Member, Cyprus (niet aanwezig)

 

De volgend editie van het European Congres of Psychology zal over 2 jaar plaats vinden in Ljubljana, Slovenië. 

Je kan alles over het ECP 2019 congres rustig nalezen op hun website: www.ecp2019.ru

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht