Stand van zaken met betrekking tot IFIC

04-02-2019
IFIC
Voor de zomer schrokken vele collega's in loondienst van de implementatie van het nieuwe IFIC - loonmodel. Zowel VVKP als vele collega's op het terrein bundelden de krachten. Waar staan we ondertussen? 

De beroepen

Meteen na de toewijzing van de nieuwe functies door de werkgevers tekenden de klinisch psychologen op het terrein massaal protest aan via de procedure tot intern beroep. Zoals verwacht werden de interne beroepen afgewezen door de werkgevers en werd er verwezen naar het extern beroep. 

Vele collega's gingen dan ook een stap verder en tekenden extern beroep in. Hoewel de periode voor het beantwoorden van die externe beroepen verlengd is, ontvingen een aantal collega's ondertussen toch reeds een antwoord. En ook hier worden de eerste externe beroepen verworpen, maar verwijst men wel naar "de procedure van de onderhoudsfase van de functieclassificatie, waar de aangevoerde argumenten zullen onderzocht worden."

Zo is de functie 5070 Psycholoog vb. gewoon in strijd met de nieuwe wet op de GGZ - beroepen en hebben de vele specialisaties in de klinische psychologie geen plaats binnen de IFIC - functieclassificatie. 

 

VVKP vraagt formeel dat er gebruik zou gemaakt worden van de onderhoudsprocedure

VVKP heeft IFIC laten weten dat het formeel wenst gebruik te maken van de onderhoudsprocedure. Enerzijds om de bestaande functies te corrigeren van Psycholoog en Diensthoofd psychologische dienst, anderzijds om ontbrekende functies zoals de klinisch psycholoog - specialist toe te voegen. 

De divisie voorzieningen van de VVKP zal op 26 maart bijeenkomen in het AZ Sint - Maarten te Mechelen (Liersesteenweg 435, 2800 Mechelen; vergaderzaal Dijlepoort (route 135) van 18.00 - 20.00 om de ontoereikende en en ontbrekende functeprofielen te bekijken en te voltooien. We denken dat het vooral nuttig is voor de diensthoofden of collega's in leidinggevende taken, maar de vergadering staat open voor iedereen. Graag op voorhand een seintje aan collega Bart Jansen via bart.jansen@vvkp.be als je wenst deel te nemen. 

Wat te doen als je extern beroep verworpen wordt?

We merken dat men heel vaak verwijst naar de procedure van de onderhoudsfase voor de functie - classificatie. Wanneer je beroep verworpen wordt, antwoordt dan ook schriftelijk zowel aan je werkgever als aan de externe beroepscommissie dat je nog steeds niet akkoord bent met je functie - toewijzing, maar dat je de resultaten van de procedure van de onderhoudsfase afwacht alvorens verdere stappen te ondernemen. 

Een procedure voor de arbeidsrechtbank?

Nu de externe beroepen verworpen worden, vragen nogal wat collega's zich af of ze niet beter naar de arbeidsrechtbank zouden stappen. VVKP houdt die troef vooralsnog achter de hand en wil het overleg tijdens de onderhoudsfase alle kansen geven. Ondertussen zijn we alvast begonnen met ons te informeren over de juridische mogelijkheden. 

 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht