Orthopedagogen trekken naar het Grondwettelijk Hof

25-02-2015
De orthopedagogen zijn het niet eens met een aantal bepalingen in de nieuwe wet op de GGZ-beroepen. Ze zijn daarom naar het Grondwettelijk Hof getrokken om de wet aan te vechten. 

De orthopedagogen, bij monde van hun beroepsvereniging het VVO, zijn naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Ze vragen de vernietiging van de artikelen over de klinische psychologie, de klinische orthopedagogiek en de samenstelling van de Federale Raad. Het VVO verklaart dat ze dit moest doen, omdat de definitie van de klinische orthopedagogiek minder ruim gaat dan die van de klinische psychologie.

Men is daarom bezorgd dat de klinisch orthopedagogen minder kansen zullen krijgen dan de klinisch psychologen in de nieuwe wet en vraagt dat onder andere er een evenwichtigere samenstelling zou komen van de Federale Raad, het toevoegen van diagnostiek en emotioneel lijden in de definitie.

De VVKP betreurt dat de orthopedagogen deze stap hebben gezet zonder eerst met ons of het nieuwe kabinet te overleggen. Samen met het kabinet zoeken we naar een oplossing en zolang de gerechtelijke procedure loopt, heeft VVKP zich als belanghebbende opgesteld om de belangen van de klinisch psychologen te vrijwaren.

Wat betekent dit?

De gerechtelijke procedure heeft geen onmiddelijke gevolgen voor de inwerkingtreding van de wet. De minister blijft de wet uitvoeren en de eerste koninklijke besluiten zullen weldra verschijnen. Een procedure voor het Grondwettelijk Hof neemt makkelijk een jaar tot anderhalf jaar in beslag. 

De orthopedagogen hebben deze procedure gestart als drukkingsmiddel om nog wat wijzigingen aan de wet te laten doen in hun voordeel. We blijven met hen en het kabinet in gesprek om een aanvaardbare oplossing te vinden. 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht