GGZ en terugbetaling psycholoog duidelijk verkiezingsthema!

13-05-2019
Zorg aan zet
Vorige week sloot Zorgnet - Icuro haar "Zorg aan zet" - campagne af met een Zorg aan zet - festival. Naast heel wat boeiende workshops en debatten was het vooral reikhalzend uitkijken naar het kopstukken - debat om te kijken wie er kleur zou bekennen naar de zorg toe. En het moet gezegd: blijkbaar zal geestelijke gezondheidszorg toch een belangrijk verkiezingsthema worden dit jaar. 

Zorg aan zet

Zoveel mogelijk mensen laten nadenken en debatteren over de toekomst van de zorg: dat was de inzet van Zorg aan Zet, een brede burgerbevraging die op 29 januari startte en in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. Op 9 mei werd tijdens een groot event in Tour & Taxis het eindrapport met beleidsaanbevelingen voorgesteld. De conclusies van de campagne tonen dat er een heel breed draagvlak is voor diepgaande hervormingen in zorg en welzijn. Zorg ligt velen nauw aan het hart, en toch is het geen wervend verkiezingsthema. 

Je kan het volledige rapport van Zorg aan zet nalezen op de website van Zorgnet - Icuro

Ook de ideeën van VVKP werden meegenomen, zoals onder andere ons idee van de gezondheidscheques om de toegankelijkheid tot de klinisch psycholoog te verbeteren. 

Politiek debat

Aangezien het tot dan toe redelijk stil was gebleven in de politieke debatten rond het thema zorg, werd er reikhalzend uitgekeken naar het politiek kopstukkendebat. Niet alle partijen bleken echter hetzelfde te verstaan onder de term "kopstuk".

Deelnemers: Maggie De Block (Open VLD), Bianca Debaets (CD&V), Elke Van den Brandt (Groen), Peter Perseyn (N-VA), Jan Bertels (sp.a) en Anne Dellespaul (Pvda)

Uit het debat bleek opnieuw het belang van de geestelijke gezondheidszorg en de wil van iedereen om er in te investeren, ook in de terugbetaling van de klinisch psycholoog die voor alle doelgroepen zou moeten gelden. Grote beloftes werden ook niet geschuwd. Zo beloofde Bianca Debaets (CD&V) o.a. een verdubbeling van het GGZ - debat. Als VVKP zijn we natuurlijk verheugd dat we er mee in geslaagd zijn om GGZ als verkiezingsthema te lanceren. Met het gedrocht van de terugbetaling eerstelijnspsychologische zorg hebben we onze pijlen volop gericht naar de volgende legislatuur om een ernstige en fatsoenlijke financiering uit te kunnen werken. We zullen het regeringsakkoord dan ook nauwlettend in de gaten houden en niet nalaten om de politici op hun beloftes te wijzen. 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht