VVKP en VVP gaan nauwer samenwerken

04-03-20
Vereniging
Wetenschap
GGZ

Psychiaters en psychologen slaan de handen in elkaar voor een betere geestelijke gezondheidszorg in ons land!

De 2 wetenschappelijke en professionele verenigingen van respectievelijk klinisch psychologen en psychiaters hebben afgesproken om nauwer met elkaar samen te gaan werken rond diverse topics: maatschappij, GGZ - beleid, kwaliteit, samenwerking, psychodiagnostiek, psychotherapie, ...
Klinisch psychologen en psychiaters zijn naaste collega's in het veld en werken samen in de diverse voorzieningen maar ook in de zelfstandige groepspraktijken. Beide beroepen zijn ook sterk geëngageerd naar de sector geestelijke gezondheidszorg en wensen daar een leidende rol in op te nemen. 

Een delegatie van de VVKP was te gast op de herfstvergadering van de VVP waarin we onder meer een gezamenlijk symposium hielden over de samenwerking tussen klinisch psycholoog en psychiater. Een verduidelijking over het nieuwe wettelijke kader voor de klinisch psycholoog werd gegeven, wat verrassend nieuw bleek te zijn voor vele psychiaters. Een ander interessant topic bleek het verschil in visie te zijn rond gedeeld beroepsgeheim en dat dit sterk leek af te hangen van de context waarin men werkte (vb. Liaison - psychiatrie vs een multidisciplinaire groepspraktijk).

VVKP en VVP besloten ook om de samenwerking ook inhoudelijk gestalte te geven door gezamenlijke projecten op te starten. Een eerste project zou gaan rond Trauma Informed Care. Het programma van Hilde Van Mieghem maakte immers nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is dat trauma goed opgevangen en behandeld wordt.