17-02-20
Beroep
Beeldvorming
Vereniging
Terugbetaling

VVKP en BWP interpelleren EU - verzekeraar omwille van het niet willen terugbetalen van een psychotherapeutische behandeling. Samen pleiten we voor een diverse en wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie.

De VVKP en BWP werden geïnformeerd door een lid over een weigering tot terugbetaling van de behandeling die door het lid werd uitgevoerd bij één van de werknemers van een EU - instelling. Vooral de reden voor die weigering, namelijk dat "een psychotherapeutische behandeling gelinkt aan de psycho - analyse onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is", deed de VVKP en de BWP in actie schieten.

In een gezamenlijk schrijven wijzen de VVKP en de BWP op de manifeste onjuistheid van de stelling dat een psychotherapeutische behandeling gelinkt aan de psycho - analyse onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zou zijn. We hebben de verantwoordelijke gewezen op de actuele stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent. 

Bovendien hebben we hen ook gewezen op het actuele wettelijke kader en de autonomie van een klinisch psycholoog om zelf de behandeling vorm te kunnen geven. Het kan best zijn dat een verzekeraar ervoor kiest "bijzondere spelregels" op te leggen (vb. een beperkt aantal sessies vergoeden omwille van financiële beperkingen), maar op zijn minst dienen die spelregels dan helder te zijn voor de patiënt en de zorgverstrekkers en zien we graag dat die spelregels gebaseerd zijn op een actuele en correcte weergaven van klinisch psychologische behandelingen.

We hebben aangeboden om de leden van de medische raad van de betrokken verzekeraar te ontmoeten en hen een stand van zaken te geven over de Belgische wetgeving en de wetenschappelijke evoluties inzake psychologische behandelingen. We houden u uiteraard verder op de hoogte