28-01-20
Beroep
Eerstelijnshervorming

Rechtstreekse toegang tot psychologische hulpverlening is essentieel voor VVKP en blijkbaar ook voor de Vlaming. Een recente bevraging door Testaankoop bevestigt dit nog maar eens. We gaan in gesprek met onze collega's huisartsen om te kijken hoe we best tegemoet kunnen komen aan de noden van onze patiënten.

Rechtstreekse toegang tot psychologische hulpverlening is een must in een land waarvan de bewoners hun geestelijke gezondheidszorg gemiddeld 10 jaar uitstellen. Niettegenstaande het feit dat het merendeel van de Vlamingen zijn psychologische hulp rechtstreeks zoekt bij een psycholoog in de buurt, stellen we vast dat een verplichte verwijzing meer en meer ingang vindt in het beleid. 

VVKP heeft daarom Vlaams minister Beke geïnterpelleerd over het Vlaams regeerakkoord waarin opgenomen werd dat de huisarts als eerste aanspreekpunt wordt beschouwd voor de eerstelijnspsychologische functie. We zijn ook in gesprek met onze collega's huisartsen van Domus Medica om een goed samenwerkingsmodel uit te bouwen dat tegemoet kan komen aan de noden van onze patiënten.

Lees ons dossier over de rechtstreekse toegang tot de klinisch psycholoog