Update BIG - registratie voor klinisch psychologen

20-01-20
Beroep
Regelgeving

Het overleg met het Nederlandse ministerie VWS verloopt constructief. Stap voor stap werken we aan een betere Europese mobiliteit voor Vlaamse psychologen.

Vanuit VVKP hadden we een aantal vruchtbare uitwisselingen met het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie is nu grondig op de hoogte van de nieuwe wettelijke situatie in België en beschouwt de klinisch psycholoog voortaan als een gereglementeerd beroep in België.

Dit betekent nog niet dat een erkenning als klinisch psycholoog in België automatisch leidt tot een wedererkenning als GZ - psycholoog in het BIG - register. Mogelijks verandert dit in de toekomst wel wanneer de professionele stage in uitvoering is. Het Nederlandse ministerie is erg geïnteresseerd in de Belgische ontwikkelingen en heeft haar interesse uitgesproken voor een ontmoeting om meer te weten te komen over de professionele stage. We bespreken dit verder in de Federale Raad GGZ - beroepen en bereiden dit dan verder voor. Vanuit VVKP zijn we daar uiteraard zeker toe bereid.

Nu de klinisch psycholoog beschouwd wordt als een gereglementeerd beroep, vergemakkelijkt dit de procedure voor BIG - registratie enigszins. Masters die in België in aanmerking komen voor het visum, zullen ook in behandeling genomen worden voor BIG - registratie. Afhankelijk van de aard van de werkervaring kan er dan eventueel nog een aanpassingsstage gevraagd worden of meteen overgegaan tot een positief advies tot erkenning.  

We houden jullie uiteraard verder op de hoogte.