27-01-20
Beroep

Het Psychiatrisch Centrum Asster opende recent een High Intensive Care unit. Er werken 1,25 fte aan klinisch psychologen.

In het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden is op 02 december de eerste High Intensive Care (HIC) van Limburg geopend, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Een HIC-unit is een gesloten acute opnameafdeling voor mensen die een ernstige psychiatrische crisis doormaken. Door onder meer in één-op-éénbegeleiding te voorzien, kan er specifiek gewerkt worden rond het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen.
De HIC-unit biedt volwassenen tussen 18 en 65 jaar die geconfronteerd worden met een ernstige psychiatrische crisis een kortdurende en intensieve behandeling van drie tot maximaal drie weken.

De HIC richt zich op mensen die binnen het ziekenhuis nog niet gekend zijn of waarvan de problematiek niet helder is.
Maximaal 24 patiënten met zelfdestructieve en ernstige suïcidale gedachten, en/of een risico op impulsief of agressief gedrag, kunnen er binnen een gesloten en veilige setting behandeld worden. Naast die 24 bedden is er een Intensieve Care Unit (ICU) met vier bedden waar patiënten gedurende korte tijd, van enkele uren tot maximaal een paar dagen, één-op-éénbegeleiding kunnen krijgen. Daardoor kan er ook in ernstige crisismomenten ingezet worden op het zoveel mogelijk terugdringen van (de toepassing van) vrijheidsbeperkende (dwang)maatregelen.
"Vanuit het aanvoelen dat je een mens in nood niet alleen laat, willen we maximaal inzetten op nabijheid in het crisismoment", zegt Stan Vranken, het hoofd van de afdeling Vega, waar de HIC ligt.
De unit is een van de zes HIC's die de komende maanden in Vlaanderen van start zullen gaan. Asster bevriest 85 psychiatrische bedden - waardoor het personeel op andere manieren kan worden ingezet - voor de uitbouw van deze HIC Vega en van twee intensieve diensten (in de afdelingen Libra (verslavingszorg) en Orion (psychosezorg)), en voor de versterking van de mobiele teams binnen Reling (het netwerk geestelijke gezondheidszorg van west-Limburg). Er zullen 1.25fte aan psychologen werken.