28-02-21
Beroep
IFIC

Graag brengen wij volgende petitie onder de aandacht.

VVKP uitte haar verontwaardiging in een persbericht op 16 februari betreffende de IFIC-aanpassingen, wat door De Standaard op 17 februari werd opgepikt.

De problematiek van IFIC-inschaling wordt nu door collega Stef Joos (Uppsy-Bupsy) verder onder de aandacht gebracht aan de hand van een petitie. Wij danken Stef, alsook een aantal collega's van Emmaüs, waaronder Bart Jansen – voorzitter van de Divisie Voorzieningen VVKP – voor het opstellen ervan.

We zijn verheugd te zien dat collega’s het opnemen voor de klinisch psycholoog die werkzaam is in de voorzieningen. Wij hopen dan ook dat we gezamenlijk werk kunnen maken van een constructieve inkanteling van de klinisch psycholoog binnen de Gecoördineerde Wet betreffende de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen (WUG).

Zowel de verantwoordelijkheid als de intensiteit en omvang van de job van klinisch psychologen in de voorzieningen is sterk toegenomen. Er zijn bepaalde functies die gewoon genegeerd worden, meer bepaald die van de klinisch psycholoog-specialist. Het debat hierover dient nog gevoerd te worden. 
Er is een duidelijke toename in het publieke bewustzijn dat klinisch psychologen in eender welk statuut een belangrijke functie vervullen. Wij denken dat we sterker dan ooit staan en het is hoogste tijd gas te geven en onze stem te laten horen.

VVKP zal zich verder inzetten voor de grieven van psychologen in de ziekenhuizen. Autonomie en de mogelijkheid tot kwaliteitsvolle uitoefening van de klinische psychologie staan hierbij centraal. De klinisch psycholoog is immers door de WUG erkend als autonoom gezondheidszorgberoep en staat schouder aan schouder met de arts. Helaas zien we deze autonomie nog onvoldoende gespecificeerd in de ziekenhuiswet. 
In sommige ziekenhuizen worden psychologen door de directie nog steeds geparamedicaliseerd en wordt niet eens toegestaan dat zij zich verenigen. Bovendien willen we zorgen voor de bescherming van onze competenties. Er zijn nog te veel afdelingen waar niet-psychologen, zonder de specifieke competenties, de taken van de klinisch psycholoog invullen. VVKP zal blijvend in gesprek gaan met de verschillende stakeholders om naast een betere verloning ook te ijveren voor betere arbeidsomstandigheden in de ziekenhuizen waarin het beroep en de competentie van de klinisch psycholoog volledig erkend worden.

Onderteken de petitie hier!

VVKP vindt het belangrijk dat alle psychologen een solidair teken geven – we streven ernaar om de beroepsomstandigheden te verbeteren van alle collega’s, ongeacht of ze in dienstverband of als zelfstandige, in hoofdberoep dan wel in een gemengd statuut wensen te werken. We roepen dan ook iedereen op om de petitie te ondertekenen.

Lees ons nieuwsbericht van 16.02