Digitale therapie voor slapeloosheid toont hoe technologie gebruikt kan worden om je slaap en geestelijke gezondheid te verbeteren.

02-12-19
Onderzoek
GGZ

Technologie en schermen lijken een vijand van goede gezondheid. Ze verwoesten onze slaap, geestelijke gezondheid en we zijn onderworpen aan hun constante nood aan aandacht. Tenminste, dat lijk de consensus te zijn in het nieuws. Echter, de realiteit is meer dubbelzijdig. Een nieuwe studie toont nu aan dat ze onze, blauw licht uitzendende toestellen, een nieuwe manier kunnen zijn om GGZ - interventies af te leveren.

Problemen met slaap, zoals insomnia, zijn reeds langer gelinkt met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie. Alhoewel ze al lang erkend zijn als een symptoom van depressie, is er nu groeiende erkenning voor het feit dat slaapproblmeen vaak optreden als voorlopers van een depressieve episode, maar het is nog onduidelijk of het verbeteren van de slaap ook beschermend kan werken tegen het ontwikkelen van een latere depressie. 

Een recent klinisch onderzoek in slaap door Philip Cheng en collega's van de Henry Ford Health System en de University of Oxford verkenden dit. Zij keken of het al dan niet gebruiken van een gevestigd digitaal interventieprogramma voor insomnia er in slaagde om niet alleen depressieve symptomen te reduceren, maar ook het risico dat iemand een depressie ontwikkelt zou kunnen verminderen.  

Dat bleek inderdaad zo te zijn. Het is hoopgevend om te zien dat het behandelen van slaap(problemen) kan helpen om het risico te verminderen dat sommige mensen een depressie ontwikkelen. Gezien de slechte toestand van slaap bij burgers, kan dit dus iets zijn waar we met zijn allen op kunnen letten. Ondanks de negatieve betekenis die er tegenwoordig gegeven wordt aan het gebruik van schermen en technologie met betrekking tot onze slaap en gezondheid, lijken ze toch een zeker nut te kunnen hebben. 

Meer info over deze studie.