VVKP workshop - Detectie & behandeling van verhoogd risico op eerste psychose

Wanneer: 
20-05-2015 09:00 tot 15:30
Waar: 
Gent

Naar aanleiding van haar beleidsplan 2014-2016 heeft VVKP ervoor gekozen om meer in te zetten op permanente vorming voor klinisch psychologen. Het vormingsaanbod wordt in eerste instantie opgebouwd rond drie pijlers: Psychodiagnostiek (PD), Dynamieken en processen (DP), en Psychologische interventies (PI). Elke vorming is een workshop van een volledige dag (9u –15u30), waarin klinisch psychologen concrete handvaten kunnen meekrijgen voor de praktijk en de nieuwe trends rond desbetreffende thema besproken worden. Daarnaast is er ook ruimte voor discussie en interactie met de sprekers. Om deel te nemen aan een workshop wordt basiskennis verwacht.

Dr. Dorien H. Nieman is klinisch psychologe en cognitief gedragstherapeute. Ze is werkzaam in het AZ Amsterdam op de afdeling Psychiatrie. Haar workshop gaat over de detectie en behandeling van een verhoogd risico op een eerste psychose. 

Tijdens de cursusdag wordt de achtergrond van detectie en behandeling van een verhoogd risico op een eerste psychose besproken. Er zal ook geoefend worden met delen van het behandelprotocol, bijvoorbeeld het leren herkennen en secundair corrigeren van cognitieve tendensen. Deze tendensen zoals springen naar conclusies, zie-je-wel redeneren en de covariatie-tendens spelen een belangrijke rol in het ontstaan van een eerste psychose. Daarnaast kunnen selectieve aandacht en de negatieve verwachtingstendens in de aanloop naar een ernstige psychiatrische aandoening een negatieve invloed hebben op het beloop. In de periode voorafgaand aan een eerste psychose zijn cliënten nog niet volledig overtuigd van hun vaak beangstigende interpretaties. Hierdoor reageren ze meestal goed op psycho-educatie over cognitieve tendensen en het negatieve effect van hiervan op gedachten, gevoel en gedrag. Een deel van de preventieve cognitieve gedragstherapie, bestaat uit nieuw-ontwikkelde oefeningen en gedragsexperimenten waarmee cliënten leren zich bewust te worden van cognitieve tendensen en deze secundair te corrigeren. 
 
Het boek ‘CBT for those at risck for a First episode psychosis: Evidence based psychotherapy for people with an ‘At Risk Mental State’’ van Van der Gaag M, Nieman DH, Van den Berg D. (ISBN 978-0-415-53968-5) wordt aangeraden ter voorbereiding op de workshop. Het boek zal eveneens te koop worden aangeboden op de dag zelf.

Inschrijven

Voor de workshops worden vaste tarieven gehanteerd. Deze zijn als volgt:

  • € 85 voor leden VVKP
  • € 95 voor leden BFP
  • € 185 voor niet leden

Inschrijven is mogelijk tot 13 mei via deze link.

Dagverloop

  • 9u: onthaal met koffie
  • 9u30 - 11u: eerste gedeelte
  • 11u00 - 11u15: pauze
  • 11u15 - 12u45: tweede gedeelte
  • 12u45 - 13u45: middagpauze met broodjes
  • 13u45 - 15u30: derde gedeelte

Locatie

De workshop gaat door in De workshop gaat door in 2Mpact, Kortrijksesteenweg 1007, 9000 Gent.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht