Programma Studiedag VVPT 2018

10-08-2018
"Lijf en leden. Het lichaam in psychoanalytische psychotherapie"


Hoewel de psychoanalyse zich altijd scherp bewust is geweest van de intrinsieke relatie tussen lichaam en geest, blijft het lichaam in de psychotherapie voor grote uitdagingen zorgen. Het lichaam confronteert, frustreert en polariseert; maar ook: het beweegt, pulseert en vitaliseert. Het vertelt het enige verhaal dat we niet kunnen nalaten om te vertellen: het verhaal dat steeds onvervalst en tegenwoordig in de ruimte tot uitdrukking komt. Als een voortdurend spanningsveld tussen het anatomische lichaam, dat zich niet in woorden laat grijpen, en het psychische lichaam dat in al haar hoedanigheden wordt beleefd. Maar als bron van identiteit en als huid en haar van geest, is het een onafwendbare toegangspoort.
Patrick Luyten en Alessandra Lemma hebben, elk vanuit hun eigen invalshoek, het lichaam in de psychotherapie op de voorgrond geplaatst. Luyten brengt een geüpdate psychoanalytische visie op de embodied mind en een daarmee verbonden therapeutische benadering die hij illustreert met videofragmenten. Hij benadrukt de centraliteit van het lichaam bij heel wat psychische stoornissen en zal verouderde psychoanalytische benaderingen in het licht plaatsen van de hedendaagse affectieve neurowetenschap. Lemma stelt dat we allemaal worstelen met een levenslange uitdaging om de betekenis van onze lichamelijkheid te integreren in onze identiteit. Ze beklemtoont de vroege relatie met de moeder en tracht van hieruit te begrijpen waarom de manipulatie van het lichaam voor sommigen aanvoelt als een psychische noodzakelijkheid. Lemma zal daarnaast ook ingaan op de impact van het digitale tijdperk op lichaam en identiteit en de invloed die dit heeft op de psychotherapie met adolescenten.
De dag zal met een literaire noot worden ingeleid door auteur Erik Vlaminck, die met een persoonlijke kroniek over lijfelijke merken en tekens onder de huid kruipt en zijn woorden voelbaar in het vlees tatoeëert.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht