Boeken in de kijker

01-05-2017
Ook in mei zocht VVKP twee interessante boeken voor jullie uit: "De speeltuin van de kindertherapeut" en "Autisme is niet blauw. Smurfen wel" Bovendien kunnen VVKP-leden genieten van een interessante korting!  

De VVKP-communicatieverantwoordelijke las deze twee boeken door met het oog op praktische toepassingen en interessante weetjes over de stand van zaken.

De speeltuin van de kindertherapeut

ISBN 978-94-6337-028-8
288 blz. - Pelckmans Pro

Dit boek doet meteen denken aan "De schatkist van de therapeut" die in de VVKP-nieuwsbrief van maart werd voorgesteld. In feite is "De speeltuin van de kindertherapeut" ook een schatkist aan oefeningen en werkmethodes maar dan eentje specifiek gericht op de doelgroep kinderen en jeugd. Het uitgangspunt van dit boek is enerzijds het bijbrengen van therapeutische vaardigheden als aanvulling op theoretische kennis. Iets wat voor beginnende therapeuten een dankbaar handvat kan betekenen. Anderzijds brengt het boek ook afwisseling, nieuwe manieren van kijken en omgaan met de bijzondere doelgroep van kinderen en jeugdigen. Iets wat voor meer ervaren therapeuten een nieuwe uitdaging kan betekenen. 

Het boek is ingedeeld in zes hoofdstukken waarbij elk hoofdstuk inzoomt op een andere manier van werken. Zo biedt het hoofdstuk 'metaforen' bijvoorbeeld oefeningen om klachten en problemen op een beeldende manier uit te drukken of krachten indirect in de verf te zetten. Bij het begin van het boek vind je een handige legende waarin alle oefeningen op doel gesorteerd zijn, hetgeen concreet werken makkelijker maakt.

Bij elke oefening staat vermeld wat het doel is, de doelgroep met leeftijdsindicatie, indicatie en contra-indicatie, de setting, duur, welk materiaal er nodig is, de beschrijving van de oefening, ervaringen en eventuele referenties. In het boek vind je zowel oefeningen om individueel te doen als in groep, ook oefeningen om met het gezin te doen of enkel met ouders zijn opgenomen.

Wat ik er zelf van vond

Wanneer ik de kaft van het boek zag, was ik al meteen verkocht: het boek straalt enthousiasme uit! En dat enthousiasme is zeker en vast terug te vinden in de gepresenteerde oefeningen. De oefeningen zijn heel divers en hoewel het boek zich richt op kinderen en jeugdigen, kunnen sommige oefeningen ook met een volwassen publiek gedaan worden. Als je al met "De schatkist van de therapeut" gewerkt hebt dan vormt dit boek een mooie aanvulling. Als therepaut bood het mij alvast nieuwe manieren om mijn therapie creatief vorm te geven. Met papier, potloden en wat huis-tuin-keuken spullen kun je al meteen aan de slag. Elke oefening is mooi gekaderd binnen zijn therapeutisch doel en met één opslag zag ik al meteen of iets in mijn therapie bruikbaar was. Ik merkte duidelijk dat alle oefeningen recht uit de praktijk kwamen en dat de bedenkers ervan elke oefening met zorg hadden (her)uitgevonden. Volgens mij is "De speeltuin van de kindertherapeut" een absolute must have voor elke (kinder)therapeut!!!

Autisme is niet blauw. Smurfen wel

ISBN 978-94-6337-059-2

144 blz. Pelckmans Pro

Dit boek heeft als uitgangspunt politiek incorrecte verhalen over autisme de wereld uit helpen. De auteur Peter Vermeulen bundelt hier een aantal van zijn columns, geactualiseerd en aangevuld met nieuwe teksten. Zelf zegt hij dat zijn kritiek t.a.v. autisme dikwijls tegen de stroom ingaat, vandaar ook het uitgangspunt van dit boek. Volgens Vermeulen is "autisme een Pac-Man die andere stoornissen opslokt" en juist daar wil hij tegenin gaan. Wie zich afvraagt wat hij wil zeggen met "autisme is niet blauw" die krijgt al meteen in het eerste hoofdstuk een verklaring. Jaarlijks wordt autisme op 2 april in de kijker gezet via Wereldautismedag en op die dag kleuren allerlei belangrijke gebouwen blauw. Blauw als kleur van de grootste organisatie rond autisme 'Autism Speaks,' zij namen ooit het initiatief tot 'Light it up blue' op de wereldautismedag. Of dat nu positief of negatief is volgens de schrijver, lees je in dit boek. Het boek biedt een antwoord op de meest uiteenlopende vragen rond autisme en wil autisme terug in de maatschappij brengen, i.p.v er een bijzondere stoornis van de maken. Zo vindt je er bijvoorbeeld manieren in terug om over autisme te praten zonder op kousenvoeten te moeten lopen. De schrijver gaat in tegen het idee dat we allemaal wat autistisch zouden zijn maar dat je autisme ook wel kan begrijpen als het het zelf niet hebt. Vermeulen raakt het thema autisme aan vanuit een down to earth benadering waarbij zowat op elke pagina een verrassende quote staat. Deze quotes geven zeker stof tot nadenken maar doen je als lezer soms ook wel eens lachen. Hier en daar is er ook een cartoon opgenomen die het geheel nog meer verteerbaar maakt. Kortom, voor mij een interessant boek dat leest als een trein en dat de waarheid tracht te vertellen zonder toeters of bellen.

VVKP-leden genieten van een interessante korting van 15% en gratis verzending op beide boeken (kortingscode VVKP)

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht